wsvl bonustochten

Plannen bij Wandelsport Vlaanderen


Bij de federatie hebben ze ondanks de lockdown niet stilgezeten. In de afgelopen maanden werd al of niet op afstand druk vergaderd tussen de verschillende niveau's binnen Wandelsport Vlaanderen.

Ze hebben daar een paar ferme eieren uitgebroed. We pogen onze clubleden hier een overzicht te geven van de te verwachten wijzigingen en het wandelwereldje.


1. Bonustochten: vanaf 1 januari 2022 kunnen clubs onder bepaalde voorwaarden een zogenaamde 'Bonustocht' inrichten.


Om een 'Bonustocht' de verkrijgen moet de club aan een aantal voorwaarden voldoen. Klik HIER voor een overzicht van de voorwaarden.


Wie al meerdere jaren lid is van een wandelclub herinnert zich wellicht de 'Wisselbekertochten', waarbij de deelnemers hieraan punten verzamelden voor hun club. Aan de hand van de gesprokkelde punten werd jaarlijks een klassement opgesteld.

Bij de fusie van de diverse Vlaamse Wandelsportfederaties tot 'Wandelsport Vlaanderen' werd het concept van wisselbekertochten opgegeven. In de plaats kwamen de 'Promotietochten' (gemerkt met een 'P' in Walking in Belgium).


Bij veel clubs was er echter weinig motivatie om dit concept daadwerkelijk te steunen. Wandelsport Vlaanderen lanceert vanaf 2022 nu een nieuw project:


2. Clubkampioenschap: lees HIER het reglement van Wandelsport Vlaanderen hierover.


Het reglement van dit intiatief verschilt op meerdere vlakken van de vroegere wisselbekertochten. Zo wordt geen globale rangschikking opgemaakt, maar worden de clubs ingedeeld in categorie├źn, naargelang hun aantal leden. Zo probeert men te vermijden dat steeds dezelfde grote clubs als winnaar uit de bus komen en dat kleinere clubs geen kans maken, hoezeer hun leden zich ook inspannen.

Voor onze leden betekent dit dat elke deelname aan een wandeltocht een punt opbrengt voor de club en bij sommige categorie├źn zelfs meerdere punten (Zie het reglement). Hoe vaker je deelneemt aan een wandeltocht van een door de federatie erkende club, hoe meer kans je eigen club maakt op 'promotie'. Een beetje zoals in het voetbal.

Let op! Dit alles geldt pas vanaf 1 januari 2022. Voor 2021 blijft alles ongewijzigd.